Ik heb de zoete aardappel brownie al een keer aangekondigd op social media en toen konden jullie niet wachten tot ik het recept ging delen! En tadaaa hier is het recept dan eindelijk 😉
Ik ben echt gek op brownies….en dan vooral een smeuïge brownie. Een ‘gewone’ brownie smaakt me alleen totaal niet meer omdat ik kramp krijg in mijn kaken van de hoeveelheid suiker! Daarom werd het tijd voor een gezondere variant en dan wel met zoete aardappel en dadels. Je trakteert je lichaam dus ook nog eens met wat extra vitamines en mineralen! Win-win dus 😀
Hoe maak je de zoete aardappel brownie?
Wat heb je nodig?
- 3 zoete aardappels (500 gr)
- 8-12 medjool dadels*
- 60 gr amandelmeel
- 60 gr havermeel
- 1 ei
- Scheutje kokosmelk (kan ook andere plantaardige melk)
- 1 tl kaneel
- 6 el cacaopoeder (rauw)
- 1 tl wijnsteen bakpoeder
- 50 gr pecan- of walnoten
- 2 schepjes proteīne poeder kokos of vanille (LivePuri)
- snufje zout
- 2 tl kokosolie – gesmolten
Tip: de eiwitpoeders van LivePuri koop je met 10% korting met de code FITFOODFAB
* De hoeveelheid dadels hangt ervan af of je van zoet houdt. Ik vind 8 dadels heerlijk en is ook beter voor mijn bloedsuikerspiegel.
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de zoete aardappels, was ze af en droog ze af. Snijd ze in vieren, doe de blokjes in een ovenschaal en strooi een beetje kokosolie erover. Laat het zo’n 30 minuten garen. Snijd de dadels in stukjes, doe ze in je mixer en voeg het ei en een scheutje plantaardige melk toe. Mix het alvast tot een soort pasta.
In een kom doe je de droge ingrediënten zoals het meel, de kruiden, bakpoeder en cacao. Meng dit alvast door elkaar met een vork. Prik in de zoete aardappel en als ze zacht zijn dan haal je de ovenschaal uit de oven en laat je de zoete aardappels iets afkoelen. Hou je oven aan en zet de temperatuur op 180 graden. Hak de noten in grove stukken. Dit is straks voor de garnering.
Snijd de zoete aardappel nog iets kleiner en doe ze bij het dadelmengsel in je keukenmachine. Meng het goed tot een wat gladdel mengsel (natuurlijk mogen er wel wat stukjes in zitten). Schep het mengsel in de kom bij het meel met de specerijen en meng alles goed door elkaar tot een soepel deeg.
Leg een stuk bakpapier in de ovenschaal, schep het deeg erin en maak de bovenkant plat met een spatel. Zet 30 tot 40 minuten in de oven. Prik om te controleren of de brownie gaar is, met een vork of satéprikker in het deeg. Als het mengsel niet meer blijft plakken, haal je de schaal uit de oven en laat je de brownie 10 minuten afkoelen.